Cât de radical şi-a schimbat Filat opiniile în doar doi aniIeri, în Parlament, s-a votat o lege care ar fi trebuit să facă ceva lumină în cazul acţionariatului presei din Moldova. Codul Audiovizualului a fost modificat, chipurile pentru a „transparentiza proprietatea” în acest domeniu, doar că, la fel ca şi în cazul multor altor legi votate în ultimii ani în Parlament, s-a făcut doar de ochii europenilor. 

Pentru că cea mai importantă prevedere care ar fi trebuit să se regăsească în acest proiect, şi anume neadmiterea unor companii din off-shore în acţionariatul instituţiilor mass-media, a fost ignorată cu desăvârşire de către coaliţia PCRM-PLDM-PD.

Iar cel mai aprig contestatar al unui amendament propus în acest sens de către PL a fost bunul prieten al lui Plahotniuc, comunistul Oleg Reidman, care a şi adus un „argument” de-a dreptul halucinant în acest sens. Cică „termenul de zonă off-shore nu este unul juridic şi nu este clar pentru nimeni”.

Şi dacă intervenţia lui Reidman nu are cum să mire, atunci una asemănătoare, a lui Vladimir Filat, a fost cel puţin ciudată. Ei bine, preşedintele PLDM s-a opus şi el amendamentului. Cică ar „devia” de la scopul iniţiativei.

Bun, acum îl înţeleg perfect pe Filat. În primul rând el nu poate să facă nimic ce l-ar deranja pe stăpânul său Plahotniuc, cel care deţine cel puţin 70% din presa în această ţară, pe care o finanţează, în mare parte, prin bani veniţi din zona off-shore. Apoi mai deţine şi Filat ceva presă.

Chiar dacă e una total ineficientă şi incompetentă, el se amăgeşte că ţinând-o încă se mai poate menţine pe linia de plutire. Un lucru total fals, desigur.

În 2012 Filat declara „război firmelor off-shore”

Numai că, Filat având probabil memorie foarte scurtă, sau poate considerându-ne pe noi uituci, se face că nu-şi aminteşte că nu mai târziu de acum doi se dădea în spectacol pe la şedinţele Guvernului, cerând adoptarea „de urgenţă” a unei legi prin care să se pună capăt activităţii firmelor off-shore care deţin bănci şi instituţii media în Republica Moldova.

După cum bine vedeţi, premierul de pe atunci vorbea de bănci în primul rând, pentru că era perioada în care înfloreau atacurile raider şi de instituţii media, pentru că Plahotniuc abia începea să le pună grămăjoară pe toate.

Voi posta şi o declaraţie a acestuia, în care ne vorbea despre cât de păguboasă e activitatea off-shore-urilor pentru Moldova. Despre „transparenţă” şi inadmisibilitatea ca o companie off-shore să stea în spatele unor instituţii media.

 

Ca noi să-l vedem ieri pe Filat, în toată nimicnicia şi perfidia sa, să ne spună că, vezi Doamne, nu mai e nicio problema ca off-shore-urile să stea în spatele instituţiilor mass-media. Şi n-au trecut decât doi ani de atunci…

 

Ei bine, acum ar trebui să ne întrebăm ce s-a întâmplat de s-a schimbat atât de brusc al „tuturor” Vladimir Filat în doar 2 ani.

S-au schimbat destul de multe. Spre exemplu, nu mai este premier şi nici nu va mai fi vreodată, pentru că Plahotniuc i-a interzis pe viaţă acest lucru. Totodată, de atunci Filat şi-a tras vreo 2 televiziuni, câteva gazete şi site-uri de ştiri, deci a devenit şi el un fel de mogulaş media. Instituţii media care trebuiesc susţinute din bani furaţi de aici şi reîntorşi prin intermediul off-shore-urilor.

Dar, cel mai important, faţă de 2012, Filat a ajuns acum un valet umil al lui Plahotniuc. O slugă care nu-şi va permite niciodată public vreun gest care l-ar putea deranja pe cel pe care-l declara altă dată drept „criminal, care trebuie să stea la puşcărie”.

Sursa : Jurnal.md