Carne vândută în condiţii mizerabile pe străzile Capitalei. Ce spun cumpărătoriiVând carne direct pe marginea drumurilor în condiții antisanitare și fără frigider.

Acest tablou poate fi întâlnit în mai multe intersecţii din Capitală, iar în majoritatea cazurilor, comercianţii nu dețin certificate de calitate pentru produsele pe care le vând. Acest lucru nu pare să-i deranjeze însă pe unii cumpărători.

Unii comercianţi transportă marfa în portbagajul maşinii și o vând direct în stradă. Pe strada Tudor Vladimirescu din orașul Durlești a fost amenajată o tarabă chiar pe trotuar. Carnea este vândută în condiții insalubre: masa stă chiar în soare iar produsele sunt acoperite doar cu o peliculă. 

Când a observat că este filmată, vânzătoarea s-a speriat și a încercat să se facă nevăzută.

Oamenii spun că aleg să cumpere produse de pe marginea străzii, deoarece sunt mai ieftine şi este mai comod:  

“Aici e bine, e aproape, fiecare om trece și ia câte o bucățică de carne și se duce acasă. Eu cred că ea este controlată”.

“Eu de multe ori am cumpărat de aici carne. La piață, microbuzul 3 lei, înapoi 3 lei și e 6 lei. E scump. Pensia mea e mică. – Cât e kilogramul de carne aici? 45-50, dar la piață e 70” .

“Am cumpărat. La piață te amăgește, nu e destul că e scump, dar la cântar te rade”.

Alţii sunt însă mai sceptici:

“Nu am nimic împotrivă, dar nu aș cumpăra. Colb, soare, tot ce vrei. Cumpăr doar la magazin”. 

“Ecologic nu e bine, e colb, nu e controlat de medicul care trebuie. Eu mă duc înăuntru în pavilion”. 

Specialiştii le recomandă însă oamenilor să fie atenţi şi să nu se lase ademeniţi preţurile mici.

“Toate aceste produse nu au documente de origine, sunt expuse în condiții neadecvate, personalul care le vinde nu are examenul medical. Oficial, Agenția pentru persoanele fizice neînregistrate nu poate aplica careva măsuri de drept”, este explicaţia lui Veaceslav Ciuhrii, șef-adjunct al Direcției Control Produse Alimentare din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Responsabili de sancționarea vânzătorilor ambulanți sunt Inspectoratul Fiscal de Stat și Ministerul de Interne. Amenzile pentru comerțul ilicit variază între 400 și 2.000 de lei.

Sursa : Publika.md