Care sunt avantajele si cat costa o asigurare de sanatate privata in Moldova

Puţini dintre moldoveni cunosc despre avantajele poliţei facultative de asigurare a sănătăţii, astfel că numărul celor care le procură este foarte mic. Potrivit unui raport, în primul trimestru al acestui an, cota a fost de doar doi la sută din totalul asigurărilor de sănătate.

Eliza Munteanu se numără printre puținii moldoveni care dispun de două poliţe medicale: cea obligatorie şi alta privată. Femeia spune că pe a doua şi-a cumpărat-o din motiv că uneori este nevoită să achite suplimentar pentru medicamente sau servicii.

“Eu nu sunt obligată să stau în rând sau să mă înscriu din timp sau să aştept mai mult timp. Datorită acestei poliţe eu pot apela şi la spitalele de stat şi la spitalele private”, a spus Eliza Munteanu.

Polița de sănătate facultativă le oferă posibilitate beneficiarilor să se adreseze la medic oricând doresc. Serviciile incluse, dar şi spitalele în care ar vrea să se trateze, pot fi alese de beneficiar.

În funcţie de acestea se stabileşte şi costul poliţei.

“Acoperă acele servicii care nu sunt prevăzute de programul unic. Condiţii de confort, servicii de calitate superioară. Variază în limita costurilor ca la aceiaşi poliţă obligatorie, de la patru mii în sus”, a spus Iurie Malanciuc, managerul unei companii de asigurări.

Oamenii spun că sunt gata să-şi cumpere încă o poliţă, dar să fie siguri că nu vor plăti suplimentar alte servicii şi tratamente:

“Acolo să fie scris pentru ce am eu dreptul să fiu lecuit.”

“Dacă mi-ar zice cineva că sută la sută pot să beneficiez de servicii medicale calitative, atunci da.”

Polițele de sănătate facultative pot fi procurate de la companiile de asigurări.

Cea mai scumpă a ajuns la 30.000 de lei, întrucât avea inclus un tratament la un spital din afara ţării.

Costul unei asigurări medicale obligatorii este de 4.056 de lei.

Unele categorii de persoane beneficiază de reduceri.

Sursa: publika.md