Candu către liderii PAS și PPDA: „Alegerile din 2018 se vor desfășura în baza votului mixt. S-a terminat discuția!” – (VIDEO)Președintele Legislativului, Andrian Candu, i-a îndemnat pe liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, „să se trezească la realitate” și să conștientizeze că alegrile parlamentare din 2018 vor avea loc în baza sistemului mixt de vot.

„Haideți să le recomandăm, mâine dimineață, să se trezească la realitate, să-și spele bine ochii și să înțeleagă odată că alegerile din 2018 vor fi în baza votului mixt. Stop! S-a terminat discuția! Ei trebuie să se pregătească pentru acele alegeri și să nu mai tot umble să perturbeze societatea și partenerii de dezvoltare pe care i-au încurcat deja complet”, a declarat speakerul în cadrul briefingului săptămânal al PD.

Candu a menționat că anularea legii privind votul mixt, principala revendicare formulată în cadrul protestului din 17 septembrie, este ridicolă. În acest sens, șeful Legislativului i-a amintit Maiei Sandu că este exponentă a PLDM, partid care promova schimbarea sistemului electoral chiar din momentul în care a acces la conducere. Mai mult, acesta s-a adresat și lui Andrei Năstase, subliniind că la manifestațiile antiguvernamentale din 2016, liderul PPDA ar fi cerut schimbarea sistemului de vot, astfel încât cetățenii să poată să-și aleagă direct deputații.

Nu în ultimul rând, referindu-se la mitingul de duminică, speakerul a ținut să sublinieze că liderii PAS și PPDA „au distrus” nu doar noțiunea de „proteste”, dar și de „opoziție” – mișcare de care, zice Candu, Republica Moldova are nevoie.

„Se critică reciproc, nu prea știu ce vor și asta în contextul în care Republica Moldova are mare nevoie de o opoziție consolidată. Iată de ce, am discutat încadrul formațiunii posibilitatea de a oferi opoziției unele mecanisme de acces în unele platforme instituționale, astfel încât să fie mai bine informați, să-și formuleze mai bine propunerile și să aibă acces la actul guvernării. Dacă ei nu se pot organiza, le vom da noi o mâină de ajutor…”, a declarat acesta. 

Sursa: basarabia.md