Benzina si motorina se vor scumpi brusc

La benzinăriile din Moldova se vor scumpi brusc atît benzina, cît și motorina, al căror preț va crește cu 50-60 de bani pe litru sau cu peste 3%.

Acest fapt rezultă din noile prețuri maxime cu amănuntul pentru principalele produse petroliere, care vor funcționa în următoarele două săptămîni, publicate astăzi de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), informează Noi.md.

Astfel, pentru perioada 4-17 aprilie, prețul maxim de vînzare cu amănuntul a benzinei Premium-95 va fi de 18,48 lei pe litru, iar al motorinei – de 16,25 lei pe litru. În ultimele două săptămîni, între 21 martie și 3 aprilie, prețurile maxime cu amănuntul pentru aceste tipuri de combustibil au fost de 17,87 și, respectiv, 15,73 lei pe litru. 

Prin urmare, în următoarele două săptămîni, benzina se va scumpi în medie cu 61 de bani pe litru sau cu 3,4%, iar motorina – cu 52 de bani pe litru sau cu aproximativ 3,3%.

ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web.

În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere determină, ținînd cont de prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le publică pe pagina sa web și le afișează pe panourile informative de la stațiile de alimentare.

Prețurile stabilite de operatori intră în vigoare și se aplică pentru toți consumatorii începînd cu ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît prețurile plafon stabilite de ANRE. Contravenienții riscă sancțiuni severe, pînă la revocarea licențelor.

Sursa: noi.md