Benzina şi motorina se ieftinesc

Benzina şi motorina se ieftinescAgenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a micşorat marţi, 13 iunie, prețul plafon la benzină şi la motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 16,57 lei în comparaţie cu preţul actual de 17,14 lei. Un litru de motorină va costa 13,96 lei comparativ cu 14,69 lei din ultimele două săptămâni.

Astfel, în comparație cu ultimele două săptămâni, prețul benzinei cu cifra octanică de minimum 95 a fost diminuat cu 17 bani, în timp ce prețul motorinei cu 73 de bani. Noile preţuri vor intra în vigoare de miercuri, 14 iunie, şi vor fi valabile până pe 27 iunie.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Sursa: rtr.md

Leave a Reply