Guvernul Gaburici are 11 miniştri noi. Mulţi dintre aceştia au activat şi până acum în funcţii publice, fapt ce le-a permis să aibă acces facilitar la fonduri de stat. Astfel, mulţi dintre noii miniştri, prin intermediul firmelor administrate de familiile lor, au manifestat „slăbiciune” pentru banii publici, beneficiind în ultimii ani de contracte cu statul de zeci de milioane de lei. Alţi miniştri, prin intermediul unor membri ai familiilor lor, administrează afaceri în domeniile pe care le vor conduce, astfel nefiind excluse eventuale conflicte de interese pe parcursul desfăşurării activităţii.

Stephen Bride, vicepremierul şi ministrul Economiei, s-a născut la Dakar, Senegal. El a obţinut cetăţenia R. Moldova în decembrie 2013. Ordinul a fost semnat de preşedintele Nicolae Timofti „în interesele republicii şi în cazuri excepţionale”.

Stephane Christophe Bride a fost, în 2001-2005, director executiv la Compania de audit „Ernst and Young” (EY) Moldova/Europa de Est, iar în 2005-2010, director EY Moldova. În 2005, fiind angajat al unei companii concurente, actualul ministru al Economiei a fondat, împreună cu soţia sa, Olesea Bride-Kucerovskaia, firma „Grant Thorton Audit” SRL, specializată în auditul companiilor. În 2009, împreună cu soţia, Bride a mai fondat o firmă de consultanţă în domeniul evaluării bunurilor imobiliare, „Grant Thorton” SRL. Firmele sunt parte a brandului „Grant Thorton Moldova”, o filială a Grant Thorton International LTD.

După crearea acestor firme, în 2010, actualul ministru părăsi EY Moldova, una dintre primele patru companii de audit la nivel mondial, şi alege să administreze şi să extindă compania „Grant Thorton” în R. Moldova şi România. Compania ministrului a auditat, printre altele, Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. „Compania a dat avize, în general, favorabile celor trei bănci, deşi fărădelegile de acolo au avut ecou în toată societatea”, aminteşte expertul economic Vasile Tofan.

Firma „Grant Thorton” este înregistrată într-un imobil de pe strada Gr. Ureche, 69. Clădirea aparţine soţilor Bride şi a fost pusă, în iulie 2014, în gaj, la Moldinconbank, pentru un credit de 276000 euro (aproximativ 5 milioane de lei) şi 451.204 lei. Pe aceeaşi adresă mai sunt înregistrate alte două firme fondate şi conduse de ministrul Economiei. „G&G Solar 1” SRL a fost fondată în martie 2013 şi e profilată în montarea panourilor solare.

Banii publici, „slăbiciunea” noilor miniştri 01

Anul trecut, firma ministrului a câştigat un proiect finanţat de BERD pentru construirea unui parc fotovoltaic (baterii solare) pe teritoriul centrului Porsche de lângă Chişinău. Tot pe Gr. Ureche, 69 îşi are sediul şi „G & G Wind” SRL, fondat de Bride şi un cetăţean francez, Jeremy Besnier. Firma a fost fondată în 2014 şi este specializată în implementarea proiectelor de eficienţă energetică, activităţi care s-ar putea intersecta cu activităţile Ministerului Economiei. Olesea, soţia ministrului, mai gestionează firma SC „Novohabitat”, o societate pe acţiuni de tip închis, înregistrată tot pe st. Gr. Ureche, 69, practicând afaceri imobiliare. Cei doi locuiesc într-un imobil de lux de pe str. Crizantemelor din Chişinău.

Sursa : Jurnal.md