Bancherii, contabilii si avocatii vor fi obligati sa-si toarne clientii care-si transfera bani in paradisuri fiscale

Miniştrii Afacerilor Economice şi Financiare din UE au încheiat un acord privind noile norme de transparenţă pentru intermediari care elaborează şi promovează scheme de planificare fiscală pentru clienţii lor, scrie adevărul.ro.

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns statele membre ale UE privind noile norme de transparenţă pentru intermediari – cum ar fi consilierii fiscali, contabili, băncile şi avocaţii – care elaborează şi promovează scheme de planificare fiscală pentru clienţii lor.

“Decizia a fost luată de miniştrii Afacerilor Economice şi Financiare din UE în cadrul reuniunii lor de la Bruxelles. Propuse iniţial de Comisie în iunie 2017, noile măsuri se bazează pe o multitudine de norme ambiţioase de combatere a evaziunii fiscale şi de stimulare a transparenţei fiscale deja convenite la nivelul UE în cadrul Comisiei Juncker”, a comunicat Comisia Europeană.

După intrarea în vigoare, bancherii, avocaţii, contabilii sau consilierii fiscali care-şi ajută clienţii creând sisteme financiare transfrontaliere complexe care ar putea contribui la evitarea impozitării vor fi obligaţi să raporteze aceste structuri autorităţilor lor fiscale.

La rândul lor, statele membre ale UE vor face schimb de informaţii între ele, sporind tot mai mult controlul asupra activităţilor planificatorilor şi consilierilor fiscali.

Noile cerinţe de raportare vor intra în vigoare în data de 1 iulie 2020, iar statele membre ale UE vor fi obligate să facă schimb de informaţii la fiecare trei luni.

Sursa: bizlaw.md