AVORTUL ÎN MOLDOVA. RECOMANDĂRI, TIPURI, PREȚURI
Avortul — un subiect pe cât de actual, pe atât de ascuns. Mulţi încearcă să ocolească această temă, deși este una destul de importantă. Şi, pentru că în Republica Moldova legea permite unei femei să avorteze, iar informaţiile din ziare sau internet, de multe ori, sunt eronate, am decis să vorbim la această temă cu un specialist.

Inga Oprea este medic obstetrician-ginecolog la Spitalul Clinic Municipal nr. 1.

Dnă Oprea, până la câte săptămâni de sarcină este posibil să fie provocat avortul?

Avortul reprezintă întreruperea artificială a cursului sarcinii. După standartele medicale moderne intreruperea sarcinii se face până la 21 săptămâini şi 6 zile. Întreruperea cursului sarcinii trebuie să se facă în condiţiile unei instituţii medicale, cu participarea personalului medical calificat şi prin metode recomandate şi aprobate.

Întreruperea voluntară a cursului sarcinii este posibilă până la a 12-a săptămână de sarcină.

Sunt și excepții?

Bineînţeles. Întreruperea sarcinii poate să se efectueze şi la indicaţii medicale sau sociale. Întreruperea sarcinii la indicaţii medicale se face în caz de diferite anomalii de dezvoltare a fătului, depistate la examenul USG sau patologii extragenitale grave la mamă, care i-ar pune în pericol sănătatea şi viaţa. Întreruperea sarcinii la indicaţii sociale se face în cazul în care este vorba despre o familie cu mulţi copii, o familie social dezavantajată.

Decizia de întrerupere a sarcinii în ambele cazuri se ia de către o comisie specială, cu eliberarea unei concluzii consultative în baza căreia pacienta se internează în staţionar.

Care este termenul de avort în aceste situaţii?

În situaţiile descrise mai sus, termenul limită este de 21 de săptămâni şi 6 zile (de la 22 de săptămâni nu mai putem vorbi de “avort”, ci de o “naştere”).

Care sunt celelalte metode? Ce presupune fiecare dintre ele?

La moment în Moldova, în instituţiile medicale de stat se practică 2 tipuri de avort: chirurgical şi medicamentos. Cel chirurgical include vacuum aspiraţia manulă şi chiuretajul cavităţii uterine.

Vacuum aspiraţia manulă este o metodă mai puţin traumatică, când în cavitatea uterină se introduce o canulă specială şi se aspiră conţinutul acesteia prin crearea presiunii negative în seringă specială.

Chiuretajul cavităţii uterine presupune utilizarea instrumetelor chirurgicale speciale (dilatatoare și chiurete) cu ajutorul cărora se evacuează conţinutul uterului. Această metodă se utilizează mai rar.

În ambele cazuri se administrează anestezie locală sau generală.

Avortul medicamentos este întreruperea sarcinii prin administrarea de preparate medicamentoase care produc contracţii uterine, în rezultatul cărora se produce expulsia oului fetal din cavitatea uterină.

Fiecare pacientă este în drept să aleagă metoda de avortare?

Da, dar iniţial fiecare pacientă este consiliată cu privire la metodele de întrerupere a sarcinii existente, riscurile şi complicaţiile posibile, metodele de anestezie utilizate. Ulterior, pacienta semnează acordul informat la intervenție chirurgicală. În fiecare caz este păstrată confidenţialitatea.

La cât timp după avort, o femeie poate rămâne din nou însărcinată?

Fără metode de contracepţie, în aceiaşi lună.

Ce consecinţe poate suporta o femeie după avort?

Complicaţii posibile legate de întreruperea sarcinii pot fi imediate, anume complicaţii legate de anestezie, hemoragie, traumă (perforaţia uterului), şi complicaţii la distanţă, adică care apar peste ceva timp — complicaţii septice, hemoragice.

Contează ca avortul să fie efectuat de specialişti calificaţi, în instituţii medicale, cu instrumentar steril şi în condiţii de sală de operaţie mică, unde poate fi acordat orice ajutor medical necesar în caz de apariţie a diferitor complicaţii. În prezent, datorită respectării tuturor acestor condiţii, s-a redus până la minimum incidenţa complicaţiilor legate de avortul chirurgical.

Avorturile efectuate în condiţii nesigure, nu doar că sunt considerate criminale, dar duc la grave consecinţe — până la moartea gravidei.

Trebuie de specificat că avortul reprezintă o traumă psihologică, chirurgicală şi hormonală, de aceea e mai bine de a se abţine de la întreruperea sarcinii mai ales când este vorba despre prima sarcină.

Conform datelor OMS, la 100.000 de avorturi efectuate legal se înregistrează un singur caz de mortalitatea, iar la 1.000 de avorturi criminale — 1-4 cazuri.

Cât costă efectuarea unui avort?

Dacă este un avort benevol, în dependenţă de metoda de avortare şi de tipul anesteziei, se achită 220-350 de lei. Avortul la indicaţii medicale sau sociale este gratuit.

Dacă femeia are până în 8 săptămâni de sarcină, avortul se poate efectua în staţionarul de zi şi după câteva ore ea poate pleca acasă. Dacă femeia are termenul de 8-12 săptămâni, este internată în secţia de ginecologie. Aici, după efectuarea întreruperii sarcinii, ea este supravegheată până a doua zi.

Este important ca pacienta să fie internată acolo unde îi este viza de reşedinţă?

Nu, fiecare cetăţean al R.Moldova este în drept să se adreseze la orice instituţie medicală de stat. Aceasta, la rândul ei, este obligată să-i acorde asistenţă medicală, după posibilităţile instituţiei date.

În cazul în care o femeie stă la dubii — să avorteze sau nu, ce instituţii îi stau la dispoziţie, unde se poate adresa pentru a se consulta de această dată nu cu un ginecolog, dar cu un psiholog?

În Moldova, aproape în fiecare raion sunt Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Aici adolescentele, dar, uneori, şi femeile de vârstă reproductivă pot veni la consultaţie. În cadrul spitalului nostru activează Centrul Consultativ Diagnostic, care prestează servicii în domeniul planificării familiei. Sunt specialişti geneticieni, psihologi, asistenţi sociali, urologi, ginecologi de categorie superioară. Este și-o linie fierbinte 0800-088-08 cu apel gratuit și confidențial.

Sursa : familia.md