Avem planuri, zebre inca nu. In capitala ar putea sa apara treceri de pietoni... colorate si iluminate. Cum vor arata acestea si cand va fi gata proiectul

La primavara in capitala ar putea sa apara treceri de pietoni… colorate. Functionarii de la primarie vor sa le desenze pe cele mai periculoase cu alb si rosu astfel incat soferii sa le poata vedea de departe. Il plus, acestea ar urma sa fie iluminate. Deocamdata, toate sunt doar planuri. Acum in oras nu gasesti o trecere ca lumea, iar drumul pietonilor e un risc continuu. 

Intre timp, functionarii de la Directia Transport vin cu planuri mari. 

Vitalie BUTUCEL, SEF INTERIMAR DIRECTIA TRANSPORT, CHISINAU: „Noi am decis sa combinam alb si rosu pe treceri dintr-un material mai reizistent, are un termen de exploatare de 3-5 ani din termoplast. O alta problema am pus-o iluminarea acestora.”

Seful Directiei Transport, Vitalie Butucel sustine ca amenajarea unei astfel de zebre va costa aproape 25 de mii de lei. Intai de toate, spune acesta, vor fi vopsite si iluminate zebrele din preajma scolilor si gradinitilor, dar si cele pe care s-au produs cele mai multe accidente cu implicarea pietonilor.

Totodata, langa trecerile de pietoni de pe drumurile cu patru benzi vor fi instalate denivilari artificiale. Functionarii de la transport si-au expus ideile, dar nu au putut prezenta o lista clara cu strazile unde vor fi amenajate astfel de treceri-model. Asta a nemultumit-o pe Silvia Radu.

Silvia RADU, PRIMAR INTERIMAR, CHISINAU: „Trebuie sa-mi prezentati unde aveti de gand sa faceti treceri denivelate, unde aveti de gand sa faceti cu rosu. Nu sa-mi spuneti ca exista asta oportunitati, pe astea le vedem in internet. Prezentari de genul internet nu avem nevoie, putem intra in internet si singuri sa le vedem.”

Totodata, cei de la Directia Transport si-au pus de gand sa instaleze opt semafoare pentru pietoni in intersectii cu patru benzi. Costul unui asemenea semafor este de 12 mii de lei.

Proiectul de securizare a traficului pentru pietoni a inceput sa fie implementat , iar pentru asta primaria a alocat 15 milioane de lei. Potrivit oamenilor legii, pe parcursul anului trecut s-au inregistrat aproape 1382 de accidente cu implicarea pietonilor, in urma carora 67 de oameni au murit. 12 dintre ei au fost ucisi in timp ce traversau regulamentar, pe trecere. 

Sursa: protv.md