Autorităţile Transnistriei au decis să urmeze practica trecutului sovietic şi să elibereze obligaţiuni pensionarilor şi muncitorilor în contul datoriilor pe salarii şi pensii.

 

 Potrivit presei locale, preşedintele Evgheni Şevciuk a declarat la o întrevedere cu tinerii că Guvernul „acţionează onest şi deschis: nu ia banii cetăţenilor ci acumulează datorii şi dacă situaţia se va schimba – este gata să le achite”.блигации и обещания

 

„Guvernul examinează posibilitatea de a elibera obligaţii – valori mobiliare, care confirmă obligaţiunea statului de a restitui datoria. La moment se studiază asemenea posibilitate. Acestea vor fi valori sau ale Guvernului sau ale Băncii Republicane”, a spus el.

 

Din cauza situaţiei financiar-economice dificile din regiune şi insuficienţa de resurse la buget autorităţile începând cu luna martie acumulează datorii faţă de pensionari şi bugetari în volum de 30% din pensii şi salarii, promiţând să restituie datoria pe măsura acumulării resurselor.

 

La începutul lunii septembrie veniturile bugetului regiunii au constituit 2 mlrd. rub. ($180,2 mil.) – cu 17% mai puţin faţă de perioada de referinţă din 2014. Datoria pentru pensii şi salarii, din momentul adoptării deciziei, a atins 582,6 mil. rub. ($52,5 mil.), iar datoria pe toate poziţiile sociale ale bugetului – 647 mil. rub. ($58,3 mil.)”.