Atenţie! Sâmbătă spre duminică trecem la ora de varăÎn noaptea de sâmbătă spre duminică, Republica Moldova va trece oficial la ora de vară.

 Astfel, ceasurile vor fi mutate la ora 3:00 dimineaţa cu o oră înainte. Ora oficială de vară este valabilă între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.
 
Ideea realizării unui decalaj orar manual pentru ca societatea să beneficieze de o oră în plus de lumină naturală şi astfel să fie economisit curentul electric în case şi în mediul industrial a apărut în secolul XVIII şi îi aparţine lui Benjamin Franklin. 
Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Ulterior, practica a fost preluată de Marea Britanie, ţările Benelux, statele scandinave, Franţa, Italia, Portugalia, Turcia şi Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite.
 
În prezent, acest mecanism este folosit de 110 ţări din întreaga lume. În Europa, Islanda este singura ţară care nu-l foloseşte. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.
Trecerea la ora de vară afectează uneori ritmul biologic, iar organismul are nevoie de cel puţin o lună pentru a se adapta. Astfel, specialiştii recomandă odihnă şi plimbări în aer liber în primele două săptămâni de la schimbarea orei.

Sursa : Publika.md