Atentie mare se schimba bancnotele euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit, luni, noile bancnote de 100 și de 200 de euro, care vor intra în circulație la data de 28 mai 2019.

După bancnotele de 5, 10, 20 și 50 de euro, bancnotele de 100 și 200 de euro sînt ultimele două cupiuri din seria „Europa”, care va deveni completă odată cu lansarea acestora, informează BCE.

Pentru noile bancnote de 100 și 200 de euro s-au utilizat elemente de siguranță noi și inovatoare. Similar celorlalte cupiuri, noile bancnote sînt ușor de verificat utilizînd metoda „atinge, privește, înclină”.

- În partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri „€” care gravitează în jurul numărului și care devin mai clare sub lumină directă.

- Pe banda de culoare argintie sînt redate, de asemenea, portretul Europei, elementele arhitecturale și un simbol „€” de mari dimensiuni.

- Totodată, noile bancnote de 100 și 200 euro includ un număr verde-smarald optimizat.

Deși numărul verde-smarald în sine este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, această versiune optimizată prezintă și simboluri „€” în interiorul numărului.

Dimensiunea noilor bancnote de 100 și 200 de euro diferă de cea a vechilor bancnote. Ambele cupiuri au acum o înălțime egală cu cea a bancnotei de 50 EUR. Lungimea acestora rămîne însă nemodificată: cu cît lungimea bancnotei este mai mare, cu atît valoarea acesteia crește.

Datorită înălțimii identice, echipamentele pot manipula și procesa acum mai ușor bancnotele de 50, 100 și 200 de euro. De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetățenilor și vor avea o durată de viață mai lungă, întrucît vor fi mai puțin expuse uzurii.

Pe lîngă elementele de siguranță care pot fi observate cu ochiul liber, bancnotele euro conțin și elemente de siguranță care pot fi citite de echipamente. Pe noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, aceste elemente au fost optimizate, fiind adăugate și unele noi pentru a permite procesarea și verificarea cu rapiditate a autenticității bancnotelor.

Bancnotele euro vor fi astfel și mai sigure, dar și mai ușor de verificat și de manipulat, în timp ce bancnota de 500 de euro nu se mai produce.

Vechile bancnote vor fi retrase gradual din circulaţie, a precizat Banca Centrală Europeană.

Atentie mare se schimba bancnotele euro
Atentie mare se schimba bancnotele euro
Atentie mare se schimba bancnotele euro
Atentie mare se schimba bancnotele euro
Atentie mare se schimba bancnotele euro

Sursa: noi.md