Atenție la unele somnifere

Utilizarea timp de peste trei luni a unor somnifere sau medicamente împotriva anxietății din familia benzodiazepinelor poate crește semnificativ riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, arată un studiu franco-canadian.

Studiul consolidează suspiciunea unei legături directe posibile între benzodiazepină și boala Alzheimer, chiar dacă aceasta nu a fost încă confirmată. Autorii susțin că benzodiazepinele reprezintă instrumente incontestabil valoroase pentru tratarea tulburărilor de anxietate și de insomnie temporară, însă tratamentele ar trebui să nu depășească trei luni. 

Rezultatele studiului sunt în concordanță cu avertizările emise de autoritățile sanitare din mai multe țări împotriva folosirii benzodiazepinelor. Este și cazul Franței, unde agenția medicamentului ANSM a criticat durata prea mare a tratamentelor, în cazul unor pacienți care au luat medicamentele mai mulți ani. 

Potrivit ANSM, 11,5 milioane de francezi s-au tratat, în 2012, cel puțin o dată cu benzodiazepină, dintre care 7 milioane de persoane pentru anxietate și 4,2 milioane de persoane pentru tulburări de somn. 

Pentru a limita utilizarea de somnifere din familia benzodiazepinelor, Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța a preconizat din iulie o scădere a compensării lor, de la 65% la 15%. 

Sursa : Publika.md