Atentie A inceput sezonul capuselor

Dacă ieșiți la iarbă sau în pădure, ori dacă vă plimbați pur și simplu seara prin oraș, aveți mare grijă la „insectele de sezon” – căpușele.

Mai ales acum, cînd temperaturile au crescut, sîntem ”invadați” de căpușe. Aceste ființe sînt destul de periculoase – trimit la spital zeci de oameni, zilnic. Mai ales căldura și umezeala favorizează dezvoltarea lor destul de rapidă.

Potrivit medicilor, cei mai expuși sînt copiii, deoarece zonele lor de joacă se află lîngă pădure. Căpușele se pot găsi și în grădina casei, pe terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livezi sau în pădure, dar și pe animalele de casă.

Principalele semne ale invaziei căpuşei sînt senzația de durere, înroșirea şi inflamarea locului. Muşcătura poate să cauzeze oboseală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră și slăbiciuni musculare. Căpuşele se înlătură ușor cu chibrituri aprinse, vaselină sau cu ceară caldă. Dar medicii spun că aceste remedii pot fi periculoase: dacă nu aţi putut scoate căpuşa sau în piele au rămas părţi ale ei, urmează să vă adresaţi medicului.

Sursa: noi.md