Asigurările auto se scumpesc. CNPF a aprobat majorarea prețului pentru polițele RCA și Carte VerdeVeste rea pentru șoferi. Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (RCA), dar și cele de Carte Verde se scumpesc. Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a aprobat noile tarife. Cel mai mult se scumpesc polițele de Carte Verde pentru Zona 2, adică pentru Ucraina, Belarus, Rusia. Acestea vor costa cu 45 de euro mai mult.

Astfel, fiind luate ca temei datele statistice acumulate pentru ultimele 10 semestre, pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă, prima de bază se modifică de la 735 de lei la 760 de lei. Totodată, pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă, prima de bază se modifică în felul următor:

  • Zona 1 – de la 35 la 38 euro (Ucraina, Belarus);
  • Zona 2 – de la 215 la 260 euro (Ucraina, Belarus, Rusia);
  • Zona 3 – de la 563 la 580 euro (țările din Sistemul Carte Verde).

CNPF susține că  datele prezentate de companiile de asigurări, pentru primele șapte luni ale anului, relevă că prima pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă efectiv achitată a constituit în mediu 561,6 lei, sau cu circa 173,4 lei mai puțin comparativ cu prima de bază. Prima medie pentru asigurarea obligatorie externă Carte Verde, perioada de 12 luni, pentru Zona 1 a constituit 31 euro sau cu 4 euro mai puțin decât cea de bază, Zona 2 – 181 euro (cu 34 euro mai puțin) și Zona 3 – 382 euro, suma fiind cu 181 euro mai mică comparativ cu prima de bază.

Astfel, în urma aplicării coeficienților, se achită în mediu sume mai mici decât primele de bază calculate conform bazelor statistice și actuariale.

Sursa: bizlaw.md