Argentina, în default selectiv Este o ţară pe marginea PRĂPASTIEI

Agenţia de rating Standard and Poor’s a declarat Argentina în ”default selectiv”, în timp ce oficialii din Buenos Aires poartă negocieri de ultim moment pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Nota datoriei argentiniene, care era CCC-, în categoria speculativă considerată foarte riscantă pentru investitori, este adusă la SD /selective default/, a declarat agenţia într-un comunicat.

Argentina a anunţat luni, 28 iulie, că a onorat o plată către Clubul de la Paris, în conformitate cu acordul încheiat între Buenos Aires şi creditorii săi internaţionali.

Argentina se află în conflict cu două fonduri speculative (NML Capital, companie afiliată Elliott Management, şi Aurelius Capital Management) pentru rambursarea unui rest de datorie din perioada crizei economice din 2001, situaţie care o aduce în pragul falimentului.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul argentinian al Economiei, opt ţări membre ale Grupului de la Paris au primit în diverse valute echivalentul a 642 de milioane de dolari.

În această situație, Argentina riscă să intre în incapacitate tehnică de plată pentru a doua oară în ultimii 15 ani, ca urmare a disputei dintre autorităţile de la Buenos Aires şi fondurile speculative.

În 2001, statul argentinian a intrat în colaps, după patru ani de recesiune şi mai multe măsuri de austeritate luate la îndemnul FMI, care şi-a luat însă mâinile de pe Argentina, refuzând să o mai susţină. Datoria externă a Argentinei se cifra la acel moment la peste 100 de miliarde de dolari, o sumă imensă pentru o ţară sărăcită excesiv.

Sursa : agerpes.ro