Aproape 140 de copii din capitala au ajuns la spital in ultima saptamana cu boli diareice acute

Un număr de 183 de persoane din municipiul Chişinău, dintre care 138 de copii, au ajuns în instituţiile medicale de profil infecţios cu boli diareice acute, în perioada 28 mai – 3 iunie, comunică MOLDPRES.

Gheorghe Turcu, medic epidemiolog la Centrul municipal de sănătate publică, a specificat că numărul cazurilor de boli infecţioase a crescut faţă de săptămânile trecute și aceeaşi perioadă a anului 2017.

Cele mai multe cazuri de infecţii diareice acute au fost înregistrate în rândul copiilor de vârstă preşcolară – 138 cazuri sau 75,41% din numărul total. Rata spitalizării a constituit 54,65%.

Conform sursei citate, printre copiii care frecventează grădiniţele, au fost înregistrate 42 de cazuri sporadice de boli diareice acute.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Sănătate Publică, situaţia privind infectarea cu boli diareice acute în ţara noastră este considerată nefavorabilă. Anual sunt înregistrate circa 20 mii de cazuri de boală, inclusiv zeci de decese la copiii sub vârsta de cinci ani.

Conform sursei citate, în grupul bolilor diareice acute sunt incluse: holera, dizenteria, infecţia rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă, yersinioza.

Semnele clinice ale acestui grup de infecţii sunt diferite, însă toate provoacă febră înaltă de până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, slăbiciuni generale, cefalee. La copii, în special la micuţii de până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulţi şi starea sănătăţii se poate agrava în timp scurt.

În cazul apariţiei semnelor clinice de boli diareice acute, nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă a medicului de familie cu prescrierea tratamentului adecvat.

Sursa: moldpres.md