Aprecierea dolarului a schimbat trendul cursului leului moldovenesc – opinia dealerilor valutari

Rata de schimb a monedei naționale a Moldovei s-a schimbat drept urmare a aprecierii considerabile a dolarului american față de toate monedele. Dealerii valutari ai băncilor, intervievați joi de agenția INFOTAG, susţin că în această zi s-au efectuat tranzacții la o rată de 16,60 MDL: $ 1 și 20 de lei: 1 euro și chiar mai mici.

„Consolidarea semnificativă a pozițiilor dolarului american în ultimele două săptămâni pe piețele internaționale a permis trecerea barierei psihologice a ratei de schimb a monedei unice europene în raport cu leul moldovenesc de 20 MDL: 1 euro. Și acum euro se tranzacționează chiar sub nivelul de 20 de lei”, a relatat interlocutorul agenției.

Participanții profesioniști de pe piață valutară care au prezis cu o lună și jumătate în urmă un curs de 15,50 MDL: $1, nu resping această prognoză, ci o „frânează”, considerând că acest lucru nu se va întâmpla până la mijlocul verii.

„Credem că multe vor depinde de modul în care va evolua situația cursului dolarului american și monedei euro. De exemplu, dacă raportul cursului valutar al acestei perechi valutare va fi la nivelul de 1,25, atunci probabil rata leului moldovenesc în raport cu dolarul american va fi la nivelul de 16,60 MDL: $1 și, eventual, chiar mai mică”, susțin dealerii valutari.

Solicitaţi să comenteze situația și tendinţele de pe piața valutară în numerar, participanții au menționat că aceasta este acum „stabilă”, acest lucru urmând după deprecierea valutară înainte de sărbătorile de mai.

„Situația este de o aşa natură, încât cererea este foarte mică, la fel ca și oferta” a spus unul dintre dealeri.

El a atras atenția asupra activității vizibile a entităților economice, lucru remarcat din tranzacțiile efectuate pe piața valutară fără numerar.

„De la sfârșitul lunii aprilie și la începutul lunii mai se observă o cerere vizibilă pentru valută, fapt ce nu s-a observat de la începutul anului”, subliniază participanții pieței.

Sursa: infotag.md