Anunțul făcut de premierul Filip: Pensiile vor crește cu până la 40% de la 1 aprilie. Ce categorii de pensionari vor beneficia de aceste măririÎn urma reformei sistemului de pensii, unii beneficiari vor primi pensii și cu până la 96% mai mari, iar cei care vor ieși la pensie după 1 aprilie, vor primi cu până 40% mai mult decât cum ar fi primit dacă nu era adoptată reforma, a declarat miercuri premierul Pavel Filip care a făcut o scurtă prezentare punctuală a reformei sistemului de pensii și beneficilor pentru oameni.

El a arătat că unii oameni sunt îngrijorați din caua lipsei e informații, dar și a manipulărilor din partea unor politicieni.

„Am obosit de atâtea speculații și în ultimul timp tot mai des și tot mai mult se discută acest subiect. Trebuie să comunicăm și să transmitem că noi cunoaștem în profunzime toate problemele cu care se confruntă cetățenii, cu atât mai mult cunoaștem situația pensionarilor și nivelul pensiilor. Dar majorările de pensii și salarii nu se fac prin declarații politice, dar prin acțiuni”, a arătat Pavel Filip.

Astfel, el a arătat că reforma sistemului de pensii se face în două etape. În prima etapă au fost anulate privilegiile la stabilirea pensiilor pentru unele categorii de cetățeni deputați, membri ai Guvernului, aleși locali. Apoi s-a decis introducerea obligativității achitării plăților de contribuții sociale instituțiilor de forță.

De asemenea, au fost majorate cu 50% pensiile pentru urmași. Această etapă a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

De la 1 aprilie va intra în vigoare a doua etapă, care este cea mai importantă. Una din prevederi este majorarea pensiei minime până la 1.026 lei, adică cu până 21% și e care vor beneficia 139 de mii de persoane

A doua parte a reformei este recalcularea pensiilor celor care au intrat în sistem în perioada 2001-2008. De aceasta vor majora 84 de mii de persoane, care vor avea pensii cu până la 37% mai mari, fiind alocate peste 100 de milioane de lei

De asemenea peste 700 de mii de persoane vor primi pensii indexare cu 6,8%, de la 1 aprilie, fiind alocate 635 de milioane de lei.

Iar cei care vor ieși la pensie de la 1 aprilie vor primi o pensie cu până la de două ori mai mare dacă nu ar fi fost adoptată reforma.

Pavel Filip a oferit și câteva exemple ca oamenii să înțeleagă mai bine cum s-a schimbat situația după reforma sistemului de pensii

Astfel, dacă cineva pensionat în 2008 avea o pensie de limită de vârstă de 1800 de lei, după recalculare, adică de la 1 aprilie va avea 2.437 de lei, cu peste 35% mai mare.

Pensia pentru dizabilitate stabilită în 2007 de 1022 lei, urmare a indexării va crește cu 39%.

Iar pentru cei care vor ieși la pensie după 1 aprilie, majorările vor fi și mai mari. Astfel, un cetățean cu stagiu de 40 de ani, care avea un venit garantat de 3400 de lei, conform formulei de până acum urma să primească o pensie de 1800 de lei. După formula nouă această pensie va fi de 3321 de lei, cu 84% mai mare decât calculată în formula veche.

„Este ușor să găsești critici și să vii cu declarații politice și este mai greu să-ți asumi responsabilitate și să vii cu acțiuni concrete”, a concluzionat Pavel Filip.

Sursa: politics.md