ANSA propune: Denumirea de „produs lactat” să fie exclusă de pe acele produse care conțin grăsimi vegetale

În scop de prevenire și stopare a fenomenului de utilizare neconformă a grăsimelor vegetale, ANSA propune ca în produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să fie exclusă denumirea de “produs lactat”. Produsele cu conținut de grăsimi vegetale să fie comercializate în sectoare separate de produse lactate.

În acest scop ar urma să fie schimbată legislația existentă, în special Hotărârea de Guvern nr. 611.

Propunerea și autosesizarea ANSA vine în urma unei investigații executate la comanda Fundației Est-Europene, care a dezvăluit conținutul sporit de grăsimi de origine vegetală  în unele produse lactate.

La moment, ANSA desfășoară investigații de laborator. La unele probe se finalizează  procesul de examinare a rezultatelor, pentru a fi expuse.

Grupe operative ale inspectorilor ANSA, s-au deplasat la întreprinderile vizate în publicații (SA JLC, SRL BANTCARAD, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Florești,  SA Lactis din Râșcani, precum și la mai multe centre comerciale din țară) unde au colectat mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de an tibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate. La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări în total 120 de probe.

Miercuri, ANSA a convocat o reuniune cu participarea reprezentanților Ministerelor și Departamentelor de Stat, Asociațiilor de profil și a  laboratoarelor acreditate în cadrul căreia Agenția a prezentat un raport privind situația din domeniu și măsurile întreprinse de instituție pentru ameliorarea stării de lucruri în domeniul calității produselor lactate.  Posibilitatea de a se expune a fost oferită reprezentanților Asociației producătorilor de produse lactate, a Fundației Est-Europene, a laboratoarelor de investigații. 

ANSA mai propune înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pe o anumită periodă.

Amintim că recen, în urma unei investigații est-europene, pe baza a 126 de eșantioane de produse lactate vândute în Moldova, s-a descopertit că acestea conțineau în mare parte grăsimi de origine străină și nu lapte, cum era specificat pe ambalaj.

ANSA propune: Denumirea de „produs lactat” să fie exclusă de pe acele produse care conțin grăsimi vegetale
ANSA propune: Denumirea de „produs lactat” să fie exclusă de pe acele produse care conțin grăsimi vegetale

Sursa: unimedia.info