ANSA: În hrișca copiilor de la Grădinița nr. 157 erau larve de molie. Agentul economic mai avea încă 453 kg în depozit

În hrișca servită copiilor de la Grădinița nr 157 din Chișinău erau larve de molie, iar importatorul care a livrat lotul de hrișcă grădiniței a mai avut de a face cu Agenția pentru Siguranța Alimentelor până acum, fiind depistate anterior neconformități în partea ce ține de igienă în spațiile de depozitare.

Cel puțin asta susține ANSA, care spune că imediat după ce a luat cunoștință de acest caz au fost delegați doi inspectori care au efectuat examinarea vizuală a lotului de hrișcă, în urma căreia au onstatat prezenţa lavrelor de molie a cerealelor.

Conform procedurii, a fost întocmit actul de control cu constatările respective, pe numele bucătarului-şef, care prin ordin este şef al grupului de triere a produselor, fiind întocmit un proces verbal cu privire la contravenţie.

Inspectorii DMSA s-au deplasat la depozitul de păstrare a produselor, unde au constatat că din lotul de hrişcă din care s-a livrat grădiniţei produsul, la depozit mai erau 40 kg şi încă un lot de hrişcă de 453 kg în pachete a câte 1 kg returnat din instituţiile de învăţământ preşcolare. Lotul se păstra separat de alte produse.

În prezenţa administratorului firmei, au fost deschise două pachete de hrişcă în care la examenarea vizuală s-a constatat prezenţa larvelor de molie.

Următorul control a fost efectuat la depozitul importatorului de hrişcă. Aici, s-a constatat lipsa registrelor de evidenţă a loturilor de produse reambalate şi de verificare a  produselor finite. De menţionat, că anterior, importatorul de produse alimentare, a fost supus controlului oficial, fiind întocmită prescripţia, în care au fost indicate un şir de neconformităţi ce ţin de aspecte de igienă în spaţiile de depozitare, de păstrare incorectă a produselor, lipsa evidenţei circuitului produselor şi a controlului medical al personalului.

La moment ANSA desfăşoară acţiuni de stabilire a trasabilităţii produselor şi de determinare a siguranţei acestora. În acest scop s-au prelevat probe de hrişcă şi s-au expediat la un laborator acreditat pentru investigaţii, urmând ca rezultatele să fie aduse la cunoştinţă imediat după prezentarea lor.

Bani.md amintește că, acest caz a fost depistat de mama unui copil care frecventează această grădiniță. În urma unui control, DGETS a menționat că directoarea interimară a grădiniței va fi scancționată disciplinar.

Primarul interimar, Silvia Radu, a fost și ea în vizită la grădinița respectivă. în urma căreia a propus sancționarea Veronicăi Solomițchi, șefă a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, precum și a lui Alexandru Fleaș director al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău.

Sursa: bani.md