ANSA a depistat la Ialoveni doua focare de molie miniera la tomate

Două focare de molie minieră au fost depistate într-un lan de tomate pe un teren protejat din Ialoveni. Pentru a lichida focarele, producătorii au eliminate toate plantele atacate și distruse prin ardere.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, proprietarilor terenurilor li s-a recomandat instalarea capcanelor feromonale pentru capturarea dăunătorului – fluturelui Tuta, atât în interiorul serei, cât şi pentru teritoriul aferent serei, se recomandă ca zonele de aerisire şi cele de ventilaţie în seră să fie acoperite cu plase speciale.

Din momentul capturării fluturilor de Tuta absoluta, s-au întreprins măsuri de combatere, inclusiv, aplicarea de tratamente cu insecticide permise pentru utilizare în Republica Moldova.

La moment situația fitosanitară se monitorizează, conform planului de acțiuni întocmit de către colaboratorii DRSA Ialoveni, în colaborare cu Direcția protecția și sănătatea plantelor și agenții economici.

ANSA atenționează că potrivit legii cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor.

Sursa: tv8.md