ANRE si-a anulat decizia privind majorarea preturilor la carburanti

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și-a anulat propria decizie privind majorarea preţurilor la carburanţi. Potrivit agenţiei INFOTAG, o astfel de decizie ANRE a luat joi seara.

ANRE și-a anunțat decizia la câteva ore după ce premierul Pavel Filip a cerut lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți și ultimele majorări de tarife, făcute pe 29 mai.

„Chiar dacă Guvernul nu are atribuții prin care poate influența în vreun fel formarea prețurilor la carburanți, este important ca orice majorare de tarife să aibă motivații bine argumentate, iar acestea să fie explicate populației în condiții de maximă transparență”, a spus Filip.

El a propus conducerii ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind prețurile la carburanți până la clarificarea condițiilor în care aceasta s-a produs. Filip a cerut, totodată, Ministerului Economiei și Infrastructurii să vină cu propuneri de îmbunătățire a legislației în ceea ce privește asigurarea unei mai mari transparențe în procesele de formare a prețurilor. De asemenea, premierul intenționează să convoace o întâlnire cu operatorii din piața de carburanți.

După cum a informat anterior INFOTAG, joi, majoritatea parlamentară a refuzat solicitarea opoziţiei de a desfăşura audieri pe marginea majorării preţurilor la carburanţi.

Fără a oferi explicaţii, conducerea ANRE a decis suspendarea deciziei de majorare a preţurilor începând cu 30 mai. Prin această decizie, prețurile la benzină şi motorină au fost majorate cu 64 de bani per litru. Astfel, benzina Premium-95 costa 19,79 lei, iar motorina – 17,75 lei. Noile preţuri au fost valabile timp de două zile, pe 30 şi 31 mai.

Deşi ANRE şi-a anulat decizia, sâmbătă, la Chişinău a avut loc un protest împotriva majorării preţurilor la carburanţi. Sute de automobilişti s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după care au desfăşurat un marş cu maşinile.

Sursa: infotag.md