ANRE a anunțat noi prețuri plafon, mai mici la benzină și mai mari la motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 4-17 octombrie, prețuri plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 17.20  lei pentru un litru, față de 17.51 anterior, iar la motorină de 15.41 lei, cu 21 de bani peste nivelul din perioada precedentă.

Noile prețuri, stabilite astăzi, vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi obligatorii cu începere de la 4 octombrie până la 17 octombrie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Potrivit Agenției Reuters, în dimineața zilei de 3 octombrie cotațiile la țiței au continuat să scadă ușor, în condițiile în care investitorii sunt sceptici în ceea ce privește scăderea prognozată a excedentului de petrol pe piața mondială. Prețul la petrolul de marca Brent a scăzut cu 0.45 procente până la 55.87 dolari pe baril.

Printre principalii factori care împiedică majorarea prețurilor, analiștii enumeră creșterea producției de petrol în țările OPEC în luna septembrie. Producția de petrol de către Organizația țărilor exportatoare de petrol în luna septembrie a crescut cu 50 000 de barili pe zi la 32,86 milioane de barili pe zi, arată calculele Reuters.

Principalele motoare ale creșterii producției OPEC în luna precedentă au fost creșterea producției de materii prime în Libia, care nu este inclusă în pactul mondial al petrolului, precum și creșterea exporturilor din partea Irakului.

OPEC și câteva țări din afara organizației, inclusiv Rusia, au convenit la sfârșitul lunii decembrie 2016 să reducă producția cu 1,8 milioane de barili pe zi pentru a echilibra cererea și oferta mondială. Mai târziu, ei au fost de acord să extindă pactul până în martie 2018.

Sursa: oficial.md