Angajații de la SIS ar putea beneficia de sporuri salariale. Cât propun deputațiiSporuri salariale pentru angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Un grup de deputați propune ca angajații SIS să beneficieze de sporuri lunare pentru eficiență în asigurarea securității statului. Mai exact, ei propun ca ofițerii să beneficieze de 1,5 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, iar subofițerii de 0,8. Pentru implementarea proiectului sunt necesare aproape 84 de milioane de lei anual.

Modul și criteriile de stabilire a sporului respectiv urmează să fie stabilite prin act normativ de către SIS.

Autorii inițiativei susțin că, în acest mod ofițerii vor fi responsabilizați și stimulați să obțină performanțe. De asemenea, se dorește reducerea nivelului de inechitate dintre salariile acestora și a altor categorii de funcționari care în ultimii ani s-au bucurat de majorări de salarii. Printre aceștia sunt: judecătorii, procurorii, angajații Serviciului Vamal și ai celui fiscal de stat, dar și unii angajați ai Centrului Național Anticorupție.

Deputații mai afirmă că salariile acordate ofițerilor de la SIS nu compensează restricțiile impuse în exercitarea funcției. Mai mult decât atât, pe parcursul ultimilor ani, au fost diminuate drepturile sociale ale acestora în special prin excluderea dreptului la asigurarea cu locuință sau compensarea cheltuielilor de închiriere.

Sporul respectiv nu va fi oferit tuturor ofițerilor, iar SIS urmează să stabilească condițiile pentru care va fi acordat.

Pentru implementarea proiectului sunt necesare aproape 84 de milioane de lei anual în cazul în care se admite că prima va fi acordată tuturor ofițerilor în mărime deplină. Totuși, evaluările primare denotă că suma necesară va fi în jumătate.

Sursa: bizlaw.md