Americanii vor să instaleze rachete în Coreea de Sud; China şi Rusia sunt alarmateNegocierile dintre Washington şi Seul privind instalarea sistemului defensiv de rachete THAAD în Coreea de Sud stârnesc reacţii dure din partea Moscovei şi Beijingului.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ieşit la rampă pentru a anunţa că, împreună cu partenerii chinezi, privesc intenţiile Statelor Unite drept un act provocator care ar putea destabiliza securitatea în Asia de Nord-Est, informează IB Times.

O problemă nucleară

Washingtonul a început negocierile cu oficialii sud-coreeni privind instalarea sistemului de rachete THAAD cu scopul declarat de a contracara mişcările tot mai agresive ale Coreei de Nord.

În schimb, Beijingul se teme că radarele sistemului ar putea înregistra mişcările militare de pe teritoriul Chinei.

„Împreună cu prietenii noştri chinezi, am realizat că un astfel de eveniment periclitează securitatea ţărilor noastre şi ameninţă stabilitatea strategică în regiunea Asiei de Nord-Est”, a anunţat Lavrov, citat de agenţia chineză Xinhua.

Oficialul rus a declarat că atât Moscova, cât şi Beijingul respectă dreptul Coreei de Nord de a folosi energia nucleară în scopuri paşnice, dar nu şi ambiţiile militare ale liderului comunist de la Phenian, Kim Jong-un.

O negociere a „problemei nucleare din Coreea de Nord” între cele 6 mari puteri nucleare ale lumii este singura soluţie pentru rezolvarea acestei chestiuni, susţine Lavrov.

Chestiune spinoasă

Rusia şi China sunt printre puţinii aliaţi ai regimului de la Phenian, dar până şi oficialii de la Moscova şi Beijing au cerut luna trecută Coreei de Nord să redeschidă discuţiile internaţionale despre programul său nuclear şi să se supună rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU care interzice acestei ţări efectuarea de teste cu rachete nucleare.

De la începutul acestui an, regimul nord-coreean a efectuat mai multe teste cu rachete nucleare şi a ameninţat că pregăteşte un atac împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora din zonă.

Comandantul suprem al forţelor defensive aeriene ale SUA, lt-gen. David Mann a explicat că instalarea sistemului de rachete THAAD în peninsula coreeană ar reprezenta o creştere considerabilă a capacităţii de apărare a Coreei de Sud, dar că un astfel de gest nu ar trebui interpretat ca o ameninţare la adresa Chinei.

Pentru oficialii de la Seul, chestiunea este una spinoasă fiind nevoiţi să aleagă între creşterea capacităţii de apărare a ţării şi bani, China reprezentând cel mai important partener comercial al Coreei de Sud.

Sursa : independent.md