Amenzi mai mari pentru neutilizarea masinilor de casa si de control sau a terminalelor de plata in numerar aparatelor de schimb valutar

Sancțiuni mai mari pentru încălcarea regulilor de utilizare a mașinilor de casă și control. Potrivit unui proiect de lege, aprobat de Parlament, amenzile ar putea ajunge până la 15 mii de lei.

Mai exact, încălcarea regililor de utilizare a mașinii de casă și control (efectuarea încasărilor bănești în numerar în lipsa mașinii de casă și control, în cazul în care actele normative în vigoare prevăd folosirea ei, efectuarea încasărilor bănești în numerar fără utilizarea mașinii de casă și control existente, neasigurarea emiterii bonului de casă de valoarea sumei real încasate/primite, neasigurarea bilanțului numerarului în mașina de casă și control care constă în formarea excedentului de numerar nejustificat documentar în sumă mai mare de lei, utilizarea mașinii defecte care constă în neactivarea memoriei fiscale sau imposibilitatea de identificare a softului instalat, utilizarea mașinii care nu este sigilată de Serviciul Fiscal de Stat în modul stabilit), se sancționează cu amendă de la 5 mii la 15 mii de lei.

În redacția actuală, Codul fiscal prevede amenzi maxime de 7 mii de lei.

În același timp, proiectul prevede că utilizarea terminalului de plată în numerar/aparatului de schimb valutar care nu este înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat în modul stabilit și/sau utilizarea terminalului de plată fără a emite documentul/bunul fiscal se sancționează cu amendă de la 5 mii la 15 mii de lei. În prezent pentru încălcări similare amenzile nu depășesc 7 mii de lei.

Sursa: bizlaw.md