Alerta in tara! Numarul cazurilor de infectare cu hepatita A, creste alarmant de la zi la zi

De la începutul anului, 82 de moldoveni au contactat boala. Şi mai grav este că mai mult de jumătate dintre aceştia s-au infectat pe parcursul ultimei luni. Factorii care par să favorizeze răspândirea maladiei este accesul limitat la apă potabilă de calitate, dar şi ignorarea normelor igienice elementare, relatează Actualități.md.

În satul Drăguşeni din raionul Străşeni numărul bolnavilor de hepatita A, a crescut pînă la 33 de cazuri, 11 dintre care au fost înregistrate pe parcursul săptămânii trecute. Conform unui raport al Centrului Național de Sănătate Publică, o situație similară este în satul Vălcineț, din raionul Călăraşi. Aici, de la începutul săptămânii au fost înregistrate 17 cazuri noi, majoritatea bolnavilor sunt copii. Cazuri de Botkin au fost atestate şi la Strășeni şi Ungheni.

Specialiştii de la Centrulul Național de Sănătate Publică afirmă că principala cauza a apariției și răspândirii infecției este apa contaminată.
Asta în timp datele prezentate de Strategia Naţională de Mediu relevă că în 84 la sută din fântânile de la sate apa nu corespunde normelor de calitate. Şi doar un moldovean din cinci are acces la sistem de canalizare.

În ultimii trei ani, autorităţile au demarat peste 400 de proiecte de aprovizionare cu apă potabilă, în valoare de peste 600 de milioane de lei, iar aproape 100 de mii de oameni au obţinut acces la apă de calitate.

 

Sursa : actualitati.md