Ministerul Sănătății a anunţat, joi, că a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării. Este vorba de un bărbat din Cluj, care a călătorit în Republica Dominicană, scrie euractiv.ro citat de UNIMEDIA.

Al treilea caz de infectare cu virusul Zika în România

Bărbatul în vârstă de 36 ani a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 6 iulie – 13 iulie. Ulterior, a mai urmat un sejur în SUA între 13 iulie şi 20 iulie.

El a sosit în România pe 21 iulie şi o zi mai târziu s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.

Ministerul Sănătății apreciază în continuare „riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim”, reamintind că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Primul român care a contractat virusul a fost o tânără de 27 de ani. Pe 12 iulie, Ministerul Sănătăţii a anunţat că femeia a contractat virusul în timpul unei călătorii în interes de serviciu în Martinica, la sfârşitul lunii iunie-începutul lunii iulie.

Al doilea caz a fost anunţat pe 20 iulie, fiind vorba de un băiat care a contractat virusul tot în afara ţării. El locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a sosit în România pe 12 iulie în vizită la rude şi o zi mai târziu avea simptome de febră, erupții pe piele și mialgii.

Sursa : unimedia.info