Ai planificată o vizită în UE? Ar trebui să știi astaEuropenii vor face obiectul controalelor sistematice la frontierele externe ale UE începând de vineri, prin aplicarea unei noi legislații europene ce vizează „combatanții străini” care pleacă sau revin din Irak și Siria, transmite AFP și Agerpres.

„Statele membre vor avea, începând din 7 aprilie, obligația de a proceda” la aceste controale „cu consultarea bazelor de date relevante” în scopul de a „verifica dacă persoanele care trec granițele reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau securitatea internă”, a indicat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Până în prezent, doar cetățenii unor țări terțe (din afara UE) făceau obiectul controalelor sistematice la frontierele externe, cu consultarea bazelor de date disponibile, la momentul intrării lor în Uniune.

Noul regulament prevede controale aprofundate de asemenea la momentul ieșirii din UE și, mai ales, se extinde asupra cetățenilor comunitari, care nu erau supuși până acum decât la o simplă verificare a documentelor lor de identitate.

Noile reguli intră în vigoare pentru toate țările care aplică codul Schengen în materie de controale la frontiere. Dacă verificările „generează așteptări prea lungi la frontierele maritime și terestre, Statele membre vor putea efectua controale „țintite”” în anumite cazuri, a precizat Parlamentul European în cadrul adoptării regulamentului.

La frontierele aeriene, acestea se vor putea mulțumi cu controale „țintite” pe durata unei perioade tranzitorii de șase luni, cu posibile prelungiri.

Această legislație a fost adoptată pentru a face față în special fenomenului „combatanților străini”. Între 2.000 și 2.500 de europeni plecați să lupte în Irak și Siria ar fi încă acolo, potrivit unui raport al coordonatorului UE contra terorismului, din decembrie 2016.

Sursa: abcnews.md