Acordul dintre Moldova şi UE privind asistența macrofinanciară, semnat la Bruxelles. Prima tranșă va veni în primele trei luni din 2018

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară a fost semnat la Bruxelles. Cei care și-au pus semnătura sunt – ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, şi de comisarul UE pentru afaceri economice Pierre Moscovici. La ceremonie a fost prezent şi premierul Pavel Filip, aflat într-o vizită oficială la Bruxelles. 

Astfel, Republica Moldova va primi 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut.

Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii impuse de Uniunea Europeană. Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Realitatea.md amintește că recent, Cabinetul de miniştri a aprobat o hotărâre care prevede semnarea Acordului de finanţare dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro.

Suma împrumutului de 60 milioane euro va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu FMI şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani, Rata dobînzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Sursa: realitatea.md