80 de moldoveni, coborâți din trenul Chișinău-Moscova la vama Breansk

80 de cetățeni moldoveni care se deplasau în Federația Rusă cu trenul Moscova-Chișinău au fost coborâți la vama Breansk.

Potrivit lui Alexandru Kalinin, președintele CDM, cazul a avut loc pe 28 septembrie, în orașul Breansk. Din trenul care circula pe linia Chișinău-Moscova au fost rugați să coboare aproximativ 80 de cetățeni ai Republicii Moldova care se deplasau în Rusia la muncă.

Mulți moldoveni au fost șocați de acest fapt, pentru că niciunul dintre ei nu știa că figurează în „lista neagră” a Serviciului Federal de Migrație din Rusia.

Printre acele persoane se afla și Andrei Kovățikă, originar din orașul Bălți. El a povestit că în stația feroviară din orașul Breansk a fost rugat să coboare din tren. Bărbatul, împreună cu alți 6 concetățeni, cu care mergea în același vagon, au fost plasați într-o cameră și ținuti acolo timp de două ore. Apoi li s-a dat să semneze o foaie de parcurs, în care era indicată cauza interdicției de intrare în Federația Rusă. Bărbatul este disperat și spune că unica sursă de venit a familiei sale era munca la Moscova.

Potrivit acestuia, cetățenii cu care a fost închis în aceeași cameră s-au arătat indignați de faptul că în acea foaie de parcurs lipsea ștampila și semnătura care ar confirma veridicitatea acesteia. Andrei Kovățikă spune că în 15 ani de muncă în Federația Rusă nu a avut nicio încălcare.

Pentru a se întoarce înapoi în Moldova, Andrei spune că a fost nevoit să-și vândă o parte din bunurile personale, pentru că nu avea la el bani suficienți pentru a se întoarce acasă.

˝Din păcate, acasă mulți dintre cetățenii Republicii Moldova nu pot găsi un loc de muncă, iar legislația în domeniul migrației a Federației Ruse, se înăsprește pe zi ce trece. Î-mi îndemn compatrioții să nu neglijeze acest aspect. Cetățenii Republicii Moldova, fără a părăsi țara, pot afla dacă sunt sau nu în „lista neagră” a Serviciului Migrațional. Aceste informații pot fi obținute, adresându-se la oficiile Congresului. Datorită conlucrării noastre cu serviciile guvrnamentale din Federația Rusă, avem liberul acces la informație˝, a spus Kalinin.

Sursa : stirilocale.md