46-de-perchezitii-23-de-banuiti-16-retinuti-si-peste-30-de-dosare-produse-alterate-erau-livrate-in-special-la-gradinite-este-vizata-si-armata-detalii-noi-videoCirca 46 de percheziții au avut loc azi în capitală în cazul privind asigurarea școlilor și grădinițelor cu produse alimentare. Acestea au avut loc la administratorii și lucrătorii întreprinderilor care furnizau produse alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, dar și la domiciliile și birourile de serviciu ale funcționarilor din cadrul Direcțiilor de Educație din municipiul Chișinău.

Documentarea cazului a început în martie 2016 și era axată pe trucarea licitațiilor, ulterior au fost descoperite alte zeci de nereguli, fiind pornite astfel peste 30 de cauze penale, printre care pentru abuz în serviciu, trafic de influență, corupere sau depășirea atribuțiilor.

Pentru a documenta cazul, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat mai multe măsuri, printre care interceptări telefonice, dar și investigatori sub acoperire.

În total, 23 de persoane au statut de bănuit, iar 16 au fost reținute pentru 72 de ore. Dintre acestea, 9 sunt funcționari publici (din cadrul Direcțiilor de Educație din mun. Chișinău, dar și șeful Serviciului Alimentare din cadul Ministerului Apărării), iar alte 7 sunt reprezentanți ai agenților economici.

În cadrul anchetei, s-a depistat că una dintre companii care livra alimente școlilor și grădinițelor avea un contract și cu Serviciului Alimentar din cadul Ministerului Apărării, responsavil de livrarea alimentelor în unitățile militare.

Cum erau trucate licitațiile

Funcționarii publici aranjau condiții pentru un anumit agent economic pentru ca aceste să câștige licitația. În alte cazuri, la licitație participau mai multe companii care care erau gestionate de aceeași persoană. O altă metodă utilizată era oferirea contra plată a unor informații despre alți participanți la licitație. Mita ajungea până la 10 mii de lei.

Exemplu: ”Un reprezentat interesat în câștigul licitației asigura participarea la licitație a altor agenți economici afiliați. Un agent dintre aceștia prezenta cel mai mic preț, care urma să fie câștigător, uneori chiar unul care nu aducea profit, conștientizând că un preț mai mic nu va fi înaintat de alt participant. Ulterior, agentul economic care era afiliat persoanei interesate, datorită faptului că nu avea un certificat, sau alt motiv, era descalificat și licitația era câștigată de altcineva dintre cei afiliați și care era interesat. Toată aceasta se făcea cu acordul unor persoane publice din direcțiile municipale”.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și șefului Direcţiei generale urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, produse alterate erau livrate în special grădinițelor.

Printre produsele alterate care erau livrate se numără: cartofi, paste, carne de pui, pește, fasole, varză și mere.

Morari și Zumbreanu au promis că vor face publice interceptări legate de licitații în care se va vedea comportamentul funcționarilor. ”O să vă convingeți despre cinismul cu care au acționat funcționarii publici și atitudinea lor față de informațiile că produsele sunt alterate sau cu termen expirat”, a spus Zumbreanu.

De menționat că sumele cu care se opera la licitații variau de la două sute de mii până la milioane de lei.

În prezent, mai mulți copii sunt internați la spital cu intoxicații, însă nu a fost stabilită legătura în acest caz și dosarele investigate.

Источник : realitatea.md