40 de femei cu nevoi speciale din ţară au oferit lecţii de viaţă. Premierul Filip a dat asigurări că vor fi susţinute şi promovate de stat

“Avem Abilități – Dorim Posibilități!”. Cu acest mesaj au venit 40 de femei cu nevoi speciale care luptă împotriva prejudecăţilor şi stereotipurilor din societate. În cadrul unui forum naţional, ele au vorbit despre piedicile cu care se confruntă atunci când încearcă să se implice activ în viaţa socială şi politică. 

Olga Afanas, care suferă de paralizie cerebrală, de cinci ani conduce un birou de traduceri.Antreprenoarea de 34 de ani spune că zilnic se confruntă cu situaţii discriminatorii. 

“Fiind femeie cu dizabilităţi, cu atât mai mult este dificil. Oamenii sunt destul de impresionaţi în momentul când văd că vrei să faci ceva pe cont propriu. Dar încet, încet lucrurile se schimbă, prea încet”, a declarat Olga Afanas.

Olga constată cu regret că puţine femei cu dizabilităţi ajung la astfel de performanţe:“Imaginaţi-vă, din 100 de procente, nici măcar una din o sută nu este liber profesionist. Majoritatea sunt muncitori la zi, şi angajaţi tot puţini sunt, vreo 20 la sută”.

Premierul Pavel Filip, care a participat la forum, a dat asigurări că femeile cu nevoi speciale vor fi susţinute şi promovate de stat.“Și pe noi ne preocupă aceste probleme și vrem ca împreună cu dumneavoastra să găsim barierele şi să le eliminăm. Astfel încât în Republica Moldova, să ai locul tău şi o şansă egală”, a precizat Pavel Filip.

În cadrul evenimentului a fost lansată şi prima Rețea Națională a Femeilor cu Dizabilități, care întrunește peste 100 de membri.“Ne-am gândit că ar fi bine să înaintăm un dialog astăzi evenimentul este un dialog, un prim pas de dialog cu organele centrale şi locale, cu guvernul, parlamentul pentru a ajuta aceste instituţii a statului, pentru a ne ajuta pe noi pentru a contribui activ la dezvoltarea societăţii”, a spus Irina Levin, preşedintele asociaţiei “Antreprenorul cu Dizabilităţi”.

Conform statisticii oficiale, în Moldova sunt 184 mii de persoane cu dizabilități, dintre care 48 la sută sunt femei.

Sursa: publika.md