35 de presupuşi ai unei grupări mafiote din fosta URSS – „Vori v Zakone” – au fost reţinuţi la Paris

Treizeci şi cinci de presupuşi ai unei grupări mafiote din fosta URSS – Vori v Zakone” – au fost reţinuţi la Paris şi în regiunea pariziană de către Biroul central de luptă împotriva crimei organizate (OCLCO), care a destructurat reţeaua, potrivit unei surse apropiate dosarului, relatează AFP, citată de News.ro.

„Vori v Zakone” a fost înfiinţată în Rusia secolului al XIX-lea. Din ea fac parte în principal cetăţeni din Rusia, Georgia, Armenia, Republica Moldova, Cecenia şi Ucraina. Ei s-au răspândit în Europa de la începutul anilor ’90.

“Vori v Zakone” („Hoţi în lege”) este o frăţie criminală care provine din ţări din fosta Uniune Sovietică, strict ierarhizată, cu un cod de onoare, şefi şi locotenenţi, în care fiecare predă 15% din pradă, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

„Ei comit adesea “găinări”» precum spargeri, furturi, fac trafic de ţigarte. Nu sunt nişte jafuri mari”, a declarat joi această sursă.

După doi ani de anchetă, poliţişti din cadrul OCLCO şi Brigăzii de investigaţii financiare din cadrul Poliţiei Judiciare din Paris – cu concursul ambasadei Georgiei în Franţa şi Europol – au arestat 35 de persoane, între care şi opt femei”, originari în principal din Georgia, implicate în spargeri şi diverse traficuri.

Poliţiştii au confiscat 70.000 de euro, arme de mână, vehicule şi active „criminale” în valoare de 200.000 de euro.

Anchetatorii au destructurat, de asemenea, o structură de spălare a banilor. Reţeaua folosea o societate de construcţii din regiunea pariziană pentru a spăla bani.

Sursa: moldova.org