2 studenți de la USMF, reținuți de SIS. Accesau site-uri jihadisteDoi cetăţeni străini, de origine arabă, au fost reţinuţi şi sunt documentaţi de către Centrul antiterorist al Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu Procuratura municipiului Chişinău, fiind cercetaţi penal pentru huliganism agravat cu aplicarea armei.

Infracţiune care prevede pedeapsa de la 3 la 7 ani de închisoare.

În cadrul cercetărilor a fost stabilit că, ambii sunt studenţi la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu” din Republica Moldova. Unul din suspecţi, aflându-se într-o zonă rezidenţială, dintr-un mijloc de transport, a efectuat mai multe focuri în direcţia unui grup de studenţi, după care a dispărut de la faţa locului. De menţionat că, cetăţeanul străin este în conflict cu legea, anterior în privinţa acestuia au fost pornite trei cauze penale, inclusiv pentru acţiuni similare. La fel, se cunoaşte faptul că, studenţii propagă viziuni radicale şi accesează site-uri cu caracter jihadist.

La sfârşitul săptămânii trecute, urmare a operaţiunii comune a ofiţerilor de informaţii şi procurorilor, a fost reţinut suspectul principal, iar ca rezultat al percheziţiilor la domiciliile studenţilor a fost identificată şi cea de-a doua persoană, complice, la comiterea infracţiunii, precum şi au fost ridicate arme din care au fost efectuate împuşcăturile, substanţe narcotice şi aparate pentru întrebuinţarea acestora.

Pe numele acestora, de către Judecătoria sectorului Centru, au fost emise mandate de arest pe un termen de 30 de zile.

De menţionat că, în ultimele şase luni au avut loc mai multe incidente cu implicarea studenţilor străini, ce au manifestat comportament agresiv şi antisocial, soldate cu bătăi, răni de cuţit şi împuşcături. Serviciul de Informaţii şi Securitate monitorizează cu atenţie toate aceste cazuri şi întreprinde măsuri necesare pentru neadmiterea unor circumstanţe agravante, din raţionamente de securitate naţională, cetăţenii străini, implicaţi, riscând expulzarea de pe teritoriul Republicii Moldova.

2 studenți de la USMF, reținuți de SIS. Accesau site-uri jihadiste1

 

2 studenți de la USMF, reținuți de SIS. Accesau site-uri jihadiste2

 

2 studenți de la USMF, reținuți de SIS. Accesau site-uri jihadiste3

 

2 studenți de la USMF, reținuți de SIS. Accesau site-uri jihadiste4

 

2 studenți de la USMF, reținuți de SIS. Accesau site-uri jihadiste5

 

2 studenți de la USMF, reținuți de SIS. Accesau site-uri jihadiste6

 

Sursa : deschide.md