16 cazuri de rujeola au fost inregistrate in capitala in luna mai

Pe parcursul lunii mai, în municipiul Chişinău au fost confirmate, prin teste de laborator, 16 noi cazuri de rujeolă, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, din cei 16  bolnavi înregistraţi, 14 sunt de etnie romă şi au contactat boala de la o persoană care a fost într-o călătorie în Ucraina.

Conform sursei citate, în majoritatea cazurilor (87,5%), persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei. Cei mai afectați de boală au fost copiii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani, reprezentând 11 cazuri. Doi dintre bolnavi au vârstă de până la un an şi nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Aceasta se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

Sursa: moldpres.md