1,6 MILIARDE de lei vor fi alocați pentru Programul: „Drumuri bune pentru Moldova”. MEI a prezentat PRIMARILOR sectoarele de drum care vor fi reparate în 2018

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a prezentat astăzi primarilor și președinților de raioane, în cadrul unei întruniri organizată de Guvernul R. Moldova, porțiunile de drum care urmează a fi reparate în acest an. Pentru repararea celor 1200 km de drum, despre care a vorbit anterior liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, sunt prevăzuți în jur de 1,6 miliarde de lei.

„Astăzi, în prezența ambasadorilor și partenerilor de dezvoltare, le-am vorbit autorităților locale despre planul nostru cel mai ambițios pentru 2018, denumit generic „Drumuri bune pentru Moldova”. Avem deja sprijinul politic și resursele bugetare necesare pentru a demara cel mai amplu proiect de infrastructură din mediul rural de după obținerea independenței țării (peste 1200 de kilometri). Dar am ținut să le prezentăm acest plan primarilor și președinților de raioane. Împreună cu specialiștii de la MEI și cu autoritățile locale vom munci anul acesta pentru ca în satele R. Moldova să construim drumuri de calitate”, a scris premierul Pavel Filip pe o rețea de socializare.

În cadrul întrunirii, aleșii locali au avut posibilitatea să discute direct cu ministrul Chiril Gaburici și cu reprezentanții MEI despre sectoarele de drumuri regionale propuse spre reabilitare, resursele financiare alocate, dar și proiectele finanțate din surse externe.

„Vom depune toate eforturile ca porțiunile de drum selectate să fie reparate calitativ și în termenii stabiliți. Este important să îmbunătățim condițiile de trai ale cetățenilor R. Moldova, iar acesta este un prim pas”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii. 

Programul prevede reabilitarea a circa 1200 km de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități. Suma totală a investițiilor va fi circa 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei, și din Bugetul de Stat – 1100 de milioane de lei.

De asemenea, programul „Drumuri bune pentru Moldova” prevede organizarea unei singure proceduri de licitație pentru fiecare raion, care va cuprinde toate sectoare de drum din unitatea administrativ-teritorială și toate sursele de finanțare. Semnarea contractelor și lansarea lucrărilor sunt preconizate pentru luna mai a acestui an.

Sursa: ziarulnational.md